3 rețete geniale de Iunie
Doar luna aceasta le poti pregati cu cele mai gustoase fructe si legume, proaspete si in plin sezon.
Ce poți găti superb și delicios luna aceasta? Gemul de caise e o delicatesă perfectă, cu aromă fină și gust dulce-acrișor. Dacă îți plac dulcețurile preparate în casă nu rata rețeta.
Tot de sezon este și tarta cu căpșuni. Da, o poți pregăti și cu căpșuni congelate, dar cel mai bine iese cu fructe proaspete, bine coapte, când sunt în sezon, deci acum. Este fragedă și gustoasă, iar căpșunile coapte din interior sunt o nebunie!
Luna aceasta încep sa fie numai buni de gătit și servit dovleceii de grădină. Sunt deci mai gustoși, mai fragezi și mai accesibili la preț și te poți bucura de rețetele preferate. Noi am trecut pe listă: salata de dovlecei cu parmezan, chiftelele cu dovlecei, dovleceii pane și ciorba a la grec cu perișoare din dovlecei.
Ai primit newsletterul de la un prieten? Abonează-te mai jos și rezervă-ți următorul număr.
Good food, Better life
Iarba grasă, sursă neglijată de Omega-3 și calciu
Știu ca mulți dintre voi locuiesc la bloc și iarba grasă nu este la fel de accesibilă ca pentru cei care au o grădină cât de mică. O poți însă căuta în piață sau vorbi cu furnizorii de verdețuri să îți aducă dacă au prin curte. Îți spun imediat și de ce.
Deși este trecută pe lista de buruieni și o ignorăm total când o vedem pe afară, iarba grasă este foarte sănătoasă și bogată în nutrienți utili. În plus, este și suficient de plăcută la gust cât să o integrezi ușor în consum.
Pe lista de nutrienți pe care îi poti bifa cu o porție bună de iarbă grasă se numără:
potasiu - 494 mg/100g
magneziu - 68 mg/100g
calciu - 65 mg/100g
vitamina E - 22.2 mg/100g
vitamina C - 130 mg/100g
omega-3 - 350mg/100g
vitamina A - 1320UI/100g, una dintre cele mai mari concentrații in plantele verzi
Mai conține complexul de vitamine B și antioxidanți. Poți citi mai multe aici și aici despre nutrienți și procentajul din necesarul zilnic pe care îl poți acoperi consumând iarbă grasă.
Reține însă că o porție de iarbă grasă înseamnă de regulă 40 - 50g și îți oferă deci cam jumătate din aceste cifre.
Iarba grasă este la fel de ușor de mâncat și gătit ca orice altă plantă. Dacă te împaci bine cu spanacul, cam la fel te descurci și cu ea.
O poți include crudă în salate, sosuri sau sucuri, o poți consuma marinată în oțet, ca garnitură, înăbușită la tigaie sau chiar în tocănițe.
Seamănă la gust cu spanacul și năsturelul, dar este mai cărnoasă și crocantă, ceea ce e destul de interesant în salate și o face mai ofertantă pentru rețetele în care se gătește termic.
Îți place ce citești? Trimite rețetele mai departe, prietenilor tăi.
Citatul săptămânii
Whatever you choose, however many roads you travel, I hope that you choose not to be a lady. I hope you will find some way to break the rules and make a little trouble out there. And I also hope that you will choose to make some of that trouble on behalf of women. - Nora Ephron
Filme bune, cărți faine
Ți-a plăcut Când Harry a cunoscut-o pe Sally, Nopți albe în Seattle, Mesaj pentru tine sau mai nou, Julie și Julia? Te invit să afli mai multe despre jurnalista, scriitoare și regizoarea Nora Ephron care a realizat aceste filme, din documentarul Nora Ephrone - Everything is Copy (HGO Max).
Despre gătit și bucătărie, dar într-un alt mod îți recomand Zero Waste Chef, un film despre cum putem găti mai economic și rațional, dar la fel de gustos. Despre mediu, resurse și experientțe culinare în jurul lumii.
*
La categoria cărți, pentru că tot am vorbit despre iarba grasă, îți propun să arunci o privire pe Ierburi uitate, scrisă de Mona Petre.
Găsești acolo informații utile, descrieri, istoric și rețete cu plante gustoase și hrănitoare, apreciate în trecut și neglijate acum, în epoca supermaketului.
Noutăți culinare
Deși se discută mult pe tema consumului de fructe și legume crude e bine să nu uităm că o parte dintre ele merită de fapt gătite, dupa cum poți citi și in articolul Nutriție și sănătate: Vegetalele care sunt mai hrănitoare gătite decât crude.
*
Unele rețete te ajută să te încălzești iarna, altele te ajută să te răcorești. Vezi aici câteva preparate perfecte pentru zilele călduroase de iunie.
*
Ce-ai zice să scapi de statul la coadă la supermarket și să îți scanezi singur produsele cu telefonul mobil? Asta încearca Auchan să ofere mai nou. Poți citi detaliile aici.
Săptămână productivă, gânduri bune și rețete gustoase!
Cu drag,
Ioana